Войти в систему

Home
    - Создать дневник
    - Написать в дневник
       - Подробный режим

LJ.Rossia.org
    - Новости сайта
    - Общие настройки
    - Sitemap
    - Оплата
    - ljr-fif

Редактировать...
    - Настройки
    - Список друзей
    - Дневник
    - Картинки
    - Пароль
    - Вид дневника

Сообщества

Настроить S2

Помощь
    - Забыли пароль?
    - FAQ
    - Тех. поддержка



Пишет ng68 ([info]ng68)
@ 2012-01-16 21:47:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
ЕВГЕНИЙ ЗАХАРОВ (мой старый друг) — один из трех лауреатов премии им. ВАСИЛЯ СТУСА
Заголовок статьи Андрия Диденко (цитата из Захарова): «От правозащиты надо переходить к правонападению»

Оригинал взят у [info]bilozerska@lj в Євген Захаров: "З правозахисту потрібно переходити у правонапад"
Публікую статтю Андрія Діденка, яку варто публікувати вже хоча б за її назву.

14 січня у столичному Будинку вчителя було вручено премію імені Василя Стуса. Почесну нагороду вручав відомий дисидент Євген Сверстюк, який був одним із ініціаторів її заснування. Премію Стуса отримали Євген Захаров, Володимир В’ятрович та Ірина Жиленко.

Премія Стуса, як відомо є символом демократичного та правозахисного руху XX століття. Проте ми відчуваємо потребу в об’єднанні правозахисників і в теперішньому тисячолітті. Бо саме в 2012 році спостерігається тенденція до збільшення випадків кримінального переслідування людей з боку влади за свою громадську позицію, це сьогодні ми маємо низку кримінальних справ порушених за політичними мотивами. А що буде завтра ?

Ми зможемо рахувати дисидентів нового тисячоліття яких влада буде переслідувати за свою правозахисну або політичну діяльність? Василь Стус асоціюється у розумінні свідомих людей з боротьбою за права людини. Саме права людини неодмінно порушуються в нашій країні кожного дня і кожної миті а ситуація системно погіршується.

Правозахисники складають численні звіти наголошують про закритість влади, про потреби змінюватись, перебудовуватись, але влада закрита і будує свої власні маєтки за державний кошт, поповнює свої рахунки в закордонних банках.

Причому кожна нова влада приходить і будує для себе, для своїх дітей, онуків і далі. Люди перестали довіряти владі і з посмішкою слухають чергові обіцянки з екранів новин про євроінтеграцію і національні інтереси. А що робити? Чекати доки ця влада докотиться до того що почне масові репресії правозахисників і політичних опонентів, чи чекати і тішитися надіями, що на демократичних виборах переможе про народний кандидат, який приведе країну в царину європейського вибору? Напевно таких свідомих мрійників набереться небагато. От же і постає питання що робити? Як далі жити? Чи чекати від теперішньої влади поки вона отямиться, відмовиться від політичних переслідувань, віддасть межигір’я і покається перед виборцями в своїх гріхах аби підняти рейтинг і авторитет? Напевно що ні, скоріш за все фальсифікації на виборах і будь які інші брудні технології, аби утриматися при владі за будь яких умов.

Під час церемонії нагородження премією імені Василя Стуса, лауреат премії Євген Захаров закликав свідомих українців до активної громадської позиції і до боротьби за свої права. Він сказав що теперішня влада є нелегітимною і що з правозахисту треба переходити на правонапад. Що це означає ?

Напевно те, що треба усвідомити те, що кожний з нас розуміє що держава не здатна реалізувати захист прав кожної людини, що влада перетворилася на злочинне угруповання яке ділить між собою українську територію, бюджетні кошти з наших з вами податків і робить багато інших безглуздих і незрозумілих речей, що виникає здоровий сумнів чи можна чекати від влади в тому вигляді в якому ми зараз маємо якихось зрозумілих здорових кроків?

Напевно що ні. Напевно, що саме правозахисний український рух має стати тим авангардом, який здатний надихнути людей на боротьбу за свої права. Люди зрозуміють, що права потрібно виборювати перетворивши правозахист на правонапад, що має за мету будування справжньої правової держави, незалежної і демократичної, в якій кожна людина почуватиметься вільною і захищеною саме з боку держави. «За мною стояла Україна, мій пригноблений народ, за честь котрого я мушу обставати до загину». В.Стус.

Андрій Діденко
http://helsinki.org.ua/index.php?id=1326725762



(Читать комментарии)

Добавить комментарий:

Как:
(комментарий будет скрыт)
Identity URL: 
имя пользователя:    
Вы должны предварительно войти в LiveJournal.com
 
E-mail для ответов: 
Вы сможете оставлять комментарии, даже если не введете e-mail.
Но вы не сможете получать уведомления об ответах на ваши комментарии!
Внимание: на указанный адрес будет выслано подтверждение.
Имя пользователя:
Пароль:
Тема:
HTML нельзя использовать в теме сообщения
Сообщение:



Обратите внимание! Этот пользователь включил опцию сохранения IP-адресов тех, кто пишет анонимно.