И свет во тьме сияет, и тьма не объяла его - Снова о львовском погроме
December 4th, 2009
02:59 am

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Снова о львовском погроме

1941 р. - Про ОУНівське самоуправління м. Львів

Ще один документ на тему начебто непричетності структур ОУН до формування поліційних підрозділів ("українська міліція"), - зокрема у Львові з перших днів перебирання влади й проголошення "Акта відновлення Української держави". З нижченаведеного повідомлення німецьких окупаційних сил, цитованого сучасним українським істориком, довідуємося, що в перші дні липня 1941 р. у Львові вже діяли принаймні дві легальні паралельні структури самоуправління - бандерівська та відверто пронімецька, причому перша вже мала у своєму розпорядженні зорганізовану нею "українську міліцію".

Прошу шановне панство звернути увагу на дати. Згідно з наведеним документом, штаб німецької айнзацгрупи прибув до Львова 01.07.1941, в якому на той час уже було встановлено бандерівське самоуправління внаслідок проголошення стецьківського акта днем раніше, 30.06.1941. Сам документ датовано 02.07.1941. Станом на 03.07.1941 львівський погром був у розпалі, вже позбавивши життя близько 4000 осіб. Отже, яким чином можна розгорнути в чималому місті парамілітарну охоронну структуру фактично за один (!) день, не беручи до уваги ретельну
попередню підготовку до цього з боку ОУН (б) (див. також тут)?

Тепер запитання на кмітливість: яких "молодих українців у штатському з пов´язками на руках" бачили свідки львівського погрому?

=======

(ВАВ, R 58/214/53-54; Косик В. М. Україна в Другій світовій війні у документах. Збірник німецьких архівних матеріалів (1941-1942). - Т. 1. - Львів, 1997. - С. 92.)

Повідомлення Поліції безпеки та Служби безпеки (СД) Німеччини про репресивні акції у Львові та організацію самоуправління міста ОУН (б)

Начальник Поліції безпеки і Служби безпеки (СД)
IV A I - B. №-1 B/41 g.Rs
Берлін, 2 липня 1941 р.
Секретна справа Райху!

Донесення про події в СРСР № 10

І. Політичний огляд

(...) "Само собою зрозуміло, що акції "чистки" мають стосуватися в першу чергу більшовиків та євреїв. Що ж стосується польської інтелігенції і т. п., то можна буде сказати наше слово пізніше, хіба що в поодиноких випадках через небезпеку потрібно негайно вжити невідкладних заходів.

Само собою зрозуміло також те, що акції "чистки" не обов´язково підлягають ті польські особи, які особливо важливі як ініціативний елемент (звичайно, обмежено, відповідно до локально обумовлених відносин) як для погромів, так і як інформатори.

Ця ударна тактика стосується, звичайно ж, і інших подібних нагромаджених випадків".

Штаб айнзацгрупи прибув до Львова 1.7. о 5 год. ранку. Місце осідку - централя НКВД.

Начальник айнзацгрупи Б сповіщає, що 25.6.41 у Львові було криваво подавлено повстання українців НКВДистами. Близько 3000 осіб розстріляно НКВД. В´язниця горить. У місті ще залишилося менше як 20 % української інтелігенції.

Елементи групи Бандери організували під керівництвом Стецька та Равлика міліцію і покликали до життя магістратське бюро. Айнзацгрупою створено українське і політичне самоуправління міста на противагу групі Бандери.

Дальші заходи проти групи Бандери, а особливо проти Бандери особисто, знаходяться у стадії підготовки. Вони будуть проведені якнайшвидше.

ЕК 4а і ЕК 4б також прибули до Львова із штабом айнзацгрупи.

1943 р. - Звернення ОУН (б) і УПА до "українських націоналістів"

(Державний архів Волинської області, Ф. Р-1021, Оп. 1, Спр. 1, Арк. 1. Копія. Друк. примірник.)

Травень 1943 р.

Українські націоналісти!

Московське радіо закликає вас підтримувати Червону Армію. Послухайте, що воно вам оповідає: "Колхози вже розв´язані! Церква буде відтепер вільна! Червоні командири носять золоті погони! Комінтерн вже не існує!".

Ви мусите допомогти вигнати німецьких окупантів, щоб також і ваш край і ваш нарід був ущасливлений цими "реформами".

Українські націоналісти!

Хіба ж ви вже все забули? Хіба ви забули, що після першої спроби колективізації прийшов НЕП? Він був потрібний тільки для того, шоб зискати в часі. Коли ж нарід трохи заспокоївся, тоді большевики утворили жахливий голод, від якого загинула найкраща частина українського селянства. Решту легко загнали в колхози.

Хіба ви забули, скільки замордовано ваших священиків, скільки знищено ваших церков?

А сьогодні, коли московський митрополит Сергій, якого червоні кремлівські володарі зберігають, як музейну рідкість для пропагандових цілей, торочить вам про свободу віри, тоді ви вірите йому?

В краю, де панували жиди і де одні тільки рабіни могли молитися, має нібито знов зацвісти христіянство?

Може, замордування Волинського митрополита Олексія є початком цієї нової ери?

Хіба ви забули, як по-звірськи були замордовані ваші хоробрі офіцери? Хіба ви забули Крути і Базар? Смерть отамана Петлюри?

Може, ви вірите, що за командирами Червоної Армії, що носять погони, не стоять вже більше жидівські комісари?

Хіба не забули, що обіцяла сталінська конституція вашому народові?! Хіба ви вірите, що розпуск Комінтерну дасть вам можливість заснувати власну державу?

Powered by LJ.Rossia.org