Войти в систему

Home
    - Создать дневник
    - Написать в дневник
       - Подробный режим

LJ.Rossia.org
    - Новости сайта
    - Общие настройки
    - Sitemap
    - Оплата
    - ljr-fif

Редактировать...
    - Настройки
    - Список друзей
    - Дневник
    - Картинки
    - Пароль
    - Вид дневника

Сообщества

Настроить S2

Помощь
    - Забыли пароль?
    - FAQ
    - Тех. поддержка



Пишет Apocalypse Won ([info]harllatham)
@ 2020-12-17 00:21:00


Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Чеховнаш
https://newsproteatr.blogspot.com/2020/12/DmytroHorbachov.html?fbclid=IwAR32SGDUwn_ZhMP9orq_6Z1Zrrua0eqngeVJ4rTZTQR4L6BMqQp_kwfU89A&m=1
Розумієте, починають переглядати і російське мистецтво. Це колись гетьманові Скоропадському казали: «Треба заборонити все російське». А він казав: «Тоді ми будемо бити по своїх». Бо російська культура зроблена руками росіян і українців переважно. Починаючи з Чехова й Гоголя, й Боровиковського, й Левицького, й Малевича і так далі. То ми замість того, щоб все забороняти, просто мусимо це виокремити, сказати, що це не тільки російське, воно і українське.
- Чи доречно ставити Чехова під час війни з Росією?
- Є дослідження, нещодавно воно з’явилося в інтернеті, «Чехов і Україна». Є дві книжки «Чехов і Україна». Я колись прочитав у Чехова: «Вчора їхав в потязі з росіянами», – росіянин би так ніколи б не сказав: – «І вони шпетили Англію, що вона експлуатує Індію. А я їм сказав: «Ну добре, але скільки вони дали тій Індії. А що ви дали тім народам які підкорили?» – це позиція українця!
Заньковецька якось спитала Чехова: «Ви ж українець, чого ви пишете російською?», а він їй відповів: «Інший резонанс». Нещодавно теж одна росіянка казала: «А что это он вишневый сад написал? В России вишневых садов не было. Должен быть яблоневый сад». А для нього як для українця – «садок вишневий», і його доводиться полишати. Я пам’ятаю, мені розповідав один мій приятель, як розкуркулювали там в 1931-32 році, і селянин, наш сусіда, вийшов на обійстя і звернувся до садочка: «Садочку вишневий, як же я буду без тебе?!»! Уявляєте, що таке вишневий сад для Чехова? Якраз доводиться його полишати. Це типова українська ситуація. І психологічно.


(Добавить комментарий)


[info]k_d_s
2020-12-17 01:55 (ссылка)
ПРИЗНАТЕЛЬНЫЙ НЕМЕЦ

Я знал одного признательного немца.

Впервые встретил я его во Франкфурте-на-Майне. Он ходил по Dummstrasse1 и водил обезьянку. На лице его были написаны голод, любовь к отечеству и покорность судьбе. Он жалобно пел, а обезьянка плясала. Я сжалился над ними и дал им талер.

— О, благодарю вас! — сказал мне немец, прижимая к груди талер. — Благодарю! До могилы я не забуду вашего подаяния!

Во второй раз встретил я этого немца во Франкфурте-на-Одере. Он ходил по Eselstrasse2 и продавал жареные сосиски. Завидев меня, он прослезился, поднял глаза к небу и сказал:

— О, благодарю вас, мейн герр! Я никогда не забуду того талера, которым вы спасли от голода меня и мою покойную обезьяну! Ваш талер тогда дал нам комфорт!

В третий раз встретил я его в России (in diesem Russland). Здесь он преподавал русским детям древние языки, тригонометрию и теорию музыки. В свободное от уроков время он искал себе место директора железной дороги.

— О, я помню вас! — сказал он мне, пожимая мою руку. — Все русские люди нехорошие люди, но вы исключение. Я не люблю русских, но о вас и вашем талере буду помнить до могилы!

Больше мы с ним не встречались.

Сноски

1 Глупой улице (нем.).

2 Ослиной улице (нем.).

Источник: http://chehov-lit.ru/chehov/text/priznatelnyj-nemec.htm

(Ответить) (Ветвь дискуссии)

Дядя Ваня ин Джун
[info]k_d_s
2020-12-17 02:07 (ссылка)

(Ответить) (Уровень выше)


[info]ac10zzk
2020-12-17 13:19 (ссылка)
а ещё вона что пишут https://www.radiosvoboda.org/a/30974372.html

(Ответить)