Православный календарь 3 января (21 декабря ст.ст.) @ 04:38 am


Рождественский пост.

В этот день:
Русская Православная Церковь отмечает память святых:

Мученица Иулиания и с нею 500 мужей и 130-ти жен, в Никомидии пострадавших
Святитель Петр, митр. Московский и всея России
Благоверная княгиня Иулиания Вяземская
Преставление блж. Прокопия, Христа ради юродивого, Вятского (1627).
Святитель Филарет, митр. Киевский
Святой Антоний II (Багратиони), католикос-патриарх всея Грузии
Святой мученик Фемистоклей
Преп. Макария постника, настоятеля Хахульского монастыря (XI) (Груз.).
Сщмч. Леонтия диакона (1940).

Храни вас Господь, Матерь Божия и все святые, их же память мы сегодня отмечаем!

Молитвы:

Cвт. Петра, митр. Московского, всея России чудотворца. Тропарь, глас 4.
Яже прежде безплодная, земле, ныне веселися:/ се бо Христос светильника в тебе показа,/ яве сияюща в мире/ и исцелевающа недуги и болезни наша./ Сего ради ликуй и веселися со дерзновением:/ святитель бо есть Вышняго,/ сия соделоваяй.

Cвт. Петра, митр. Московского, всея России чудотворца. Ин тропарь, глас 8.
Ликуй светло, благославнейший граде Москва/, имеяй в себе архиерея Петра,/ яко зарю солнца, всю Россию чудодеянии озаряюща:/ той бо немощи врачует/ и недуги, яко тьму, прогонит от вопиющих ему:/ радуйся, иерарше Бога Вышняго,/ тобою сия пастве твоей соделовающаго.

Cвт. Петра, митр. Московского, всея России чудотворца. Ин тропарь, глас 4.
Благоверно пожив в мире,/ житием чистым просветився,/ учением святительства приим паству,/ апостолом наследниче./ Тем прием дар чудес от Бога, отче Петре,/ моли Христа Бога/ да спасет души наша.

Cвт. Петра, митр. Московского, всея России чудотворца, кондак, глас 4.
Явися днесь пресветлая память твоя, святителю преблаженне Петре,/ в мире светло сияющи/ и являющи всем Божественное сияние.

Cвт. Петра, митр. Московского, всея России чудотворца, кондак, глас 2.
Взбранному и дивному нашел земли чудотворцу,/ днесь любовию тебе притекаем, песнь, Богоносе, плетуще,/ яко, имея дерзновение ко Господу,/ многообразных избави нас обстояний, да зовем ти:/ радуйся, утверждение граду нашему.

Мч. Иулиании. Тропарь, глас 4.
Агница Твоя, Иисусе, Иулиания/ зовет велиим гласом:/ Тебе, Женише мой, люблю,/ и, Тебе ищущи, страдальчествую,/ и сраспинаюся, и спогребаюся крещению Твоему,/ и стражду Тебе ради,/ яко да царствую в Тебе,/ и умираю за Тя, да и живу с Тобою,/ но, яко жертву непорочную, приими мя, с любовию пожершуюся Тебе./ Тоя молитвами,/ яко милостив, спаси души наша.

Мч. Иулиании. Кондак, глас 3.
Девства добротами преочищена, девице,/ и мучения венцы, Иулиание, ныне венчавшися,/ даеши сущим в нуждах и недузех исцеление и спасение,/ приступающим к раце твоей:/ Божественную бо благодать Христос источает и жизнь вечную.

Блгв. кн. Иулиании Вяземской. Тропарь, глас 2.
Благочестно в законе поживши/ и благими делы украсившися,/ яко крепкий адамант, явися,/ целомудренная святая благоверная княгине Иулиание,/ тленную славу и добротство телесное презревши,/ злокозненнаго врага победила еси,/ целомудрия ради мученическую смерть прияла еси./ Сего ради от Христа Бога нетленным и вечным венцем венчавшися,/ ныне с лики мученик ликуеши/ и нам велия чудеса, приходящим ко гробу твоему,/ обильно источавши./ Темже ти вопием:/ молися Христу Богу о всех нас,/ верою и любовию страдания твоя почитающих.

Блгв. кн. Иулиании Вяземской. Кондак, глас 2.
Воспоем днесь Благодетеля всех Бога,/ прославльшаго в России Иулианию Богомудрую,/ да молитвами ей подаст душам нашим/ грехов оставление и велию милость.

Блж. Прокопия. Тропарь, глас 4.
Иже на земли Христа ради волею в буйство преложися,/ и мира сего красоты отнюд возненавиде,/ и плотская играния увядив постом и жаждою/ и на земли леганием,/ от зимы студению и мразом,/ и от зноя солнечнаго и дождя/ и прочил тяготы никогда же уклонися под кров,/ и на теле своем не имея одеяния,/ Божиею помощию покрываем,/ и душу очистил еси добродетельми своими, яко злато в горниле,/ Прокопие премудре,/ с верою творящим память твою честно/ и усердно притекающим к мощем твоим,/ прославляюще твое святое успение,/ Христу Богу молися, благоюроде,/ да избавит ны Господь от варварскаго нашествия и междоусобныя брани/ и мир мирови дарует/ и душам нашим велию милость.

Блж. Прокопия. Ин тропарь, глас 4.
Велию любовь ко Господу в себе имея,/ все претрудное житие твое/ во граде Хлынове, юродствуя, провел еси, блаженне Прокопие,/ зной и мраз, глад и жажду благодушно терпя,/ биение и поношение от людий безбожных/ радостно принимал еси, подвижниче добропобедный,/ любовию же и добром велиим за зло воздавая,/ мнозем предрекал еси их ожидающее/ и от недугов исцелял еси, беззлобие,/ тем же, наслаждался ныне в сонме святых,/ моли Господа помиловати град и люди, тя почитающия.

Блж. Прокопия. Ин тропарь, глас 8.
Ангельски живя на земли богоугодно,/ многия скорби и труды терпеливо неся,/ добродетельми и дарованиями от Бога украсився,/ предвещая грядущая и исцеляя болезни,/ безмолвно, непрестанно моляся,/ юродствуя, скрыв дарования своя,/ ныне наслаждался в селениих святых,/ святый блаженне Прокопие,/ моли Христа Бога спастися душам нашим.

Блж. Прокопия. Ин кондак, глас 8.
Многою любовию к Богу пламенея,/ любви и смирению людей безмолвно учил еси,/ деянием будущая являя,/ недуги и болезни целил еси./ На путь спасения нас настави,/ от язв греховных исцели,/ Прокопие блаженне,/ о всех нас Христа Бога моли.

Блж. Прокопия. Кондак, глас 2.
Возбранному и дивному в праведницех мужу,/ волею во юродство претворившуся,/ мира сего красоты возненавидел еси,/ плотская мудрования увядил еси постом и жаждею,/ студению мраза, снега, и зноя, и дождя,/ и от прочил воздушныя тяготы никогда же уклонися/ и очистил еси себе, яко злато в горниле, Прокопие блаженне,/ всей Вятской земли похвала и утверждение.

Pages: 1 2 3

 

Поученіе. Святитель Петръ, митрополитъ Московскій @ 05:07 am


Прот. Григорій Дьяченко († 1903 г.)

О клеветѣ въ современномъ христіанскомъ обществѣ.

Святитель Петръ, митрополитъ Московскій

Святитель Петръ, Московскій

I. Нынѣ ублажаемый святитель Петръ, митрополитъ московскій, жившій въ трудное время татарскаго ига, не смотря на всю святость своей жизни, Богомъ засвидѣтельствованной въ нетлѣніи его св. мощей, подвергся однажды тяжкой клеветѣ, возведенной на него тверскимъ епископомъ Андреемъ, происходившимъ изъ рода литовскихъ князей и домогавшимся каѳедры митрополита.

Читать далее »

 

(no subject) @ 05:13 am


Святитель Петръ родился около 1260 г. въ знатной боярской семьѣ на Волыни.

Святитель Петръ, митрополитъ Московскій

Святитель Петръ, Московскій

Передъ его рожденіемъ мать его увидѣла во снѣ, что она держить на рукахъ агнца, а между рогами его растетъ дерево, покрытое цвѣтами, плодами и горящими свѣчами.

Читать далее »

 

Блаженный Прокопий Вятский, христа юродивый (+1628 г.) @ 05:16 am


Св. блаженный Прокопій быль сыномъ вятскихъ благочестивыхъ крестьянъ Максима и Ирины.

Преподобный Трифон и блаженный Прокопий Вятские

Прп. Трифон и блж. Прокопий Вятские

Онъ былъ сыномъ, вымоленнымъ ими у Бога.

Читать далее »

 

Св. прав. Княгиня Іуліанія, Вяземская мученица, Новоторжская чудотворица (+1406 г.) @ 05:18 am


Въ 1406 г. на службу къ Московскому великому князю посту­пили Смоленскій князь Георгій съ подручнымъ ему Вяземскимъ княземъ Симеономъ.

Св. прав. Княгиня Іуліанія, Вяземская мученица, Новоторжская чудотворица

Св. прав. Княгиня Іуліанія

Имъ было поручено управленіе городомъ Торжкомъ (Тверской области). Но княземъ Георгіемь овладѣла преступная любовь къ прекрасной собой и цѣломудренной супругѣ князя Симеона — Іуліаніи,

Читать далее »

 

Поученіе. Святитель Петръ, митрополитъ Московскій @ 05:22 am


Прот. Григорій Дьяченко († 1903 г.)

Уроки изъ его жизни.

Святитель Петръ, митрополитъ Московскій

Святитель Петръ, Московскій

I. Со дня кончины празднуемаго нынѣ святителя Петра, митрополита московскаго, протекло почти 600 лѣтъ, но время не сокрыло отъ насъ свѣтильника вѣры и благочестія, народъ русскій сохранилъ въ своихъ лѣтописяхъ память о немъ для благодарнаго, молитвеннаго прославленія угодника Божія.

Читать далее »

 

Скитский патерик. Сперва примирись с оскорбленным тобой братом своим и потом приступай к Богу @ 03:45 pm


Продолжение. Начало Здесь

Сперва, лично ли или заочно, примирись с оскорбленным тобой братом своим и потом приступай к Богу с чем-либо Ему благоугодным; примирись скорее, дабы смерть не постигла тебя непримирившимся

Итак, если ты принесешь дар твой к жертвеннику и там вспомнишь, что брат твой имеет что-нибудь против тебя,
оставь там дар твой пред жертвенником, и пойди прежде примирись с братом твоим, и тогда приди и принеси дар твой.
Мирись с соперником твоим скорее, пока ты еще на пути с ним,
чтобы соперник не отдал тебя судье, а судья не отдал бы тебя слуге, и не ввергли бы тебя в темницу;
истинно говорю тебе: ты не выйдешь оттуда, пока не отдашь до последнего кодранта.

Мф. 5, 23–26

Помни, что иначе ты найдешь в Боге не Отца милосердного, а только Судию строгого, и когда умрешь (а смерть может неожиданно постигнуть тебя), будет уделом твоим вечная смерть. Судия Бог предаст тебя Своим Ангелам для ввержения тебя в темницу духовную, где ты лишишься света и блаженства.

Читать далее »

 

С миру по ниточке